Hey, me zanima, kako so kocke skozi zgodovino vplivale na navdih v znanosti in umetnosti, sploh ko gre za naključje. Pred nekaj leti sem na neki zabavi vrgel stare kocke iz lesa, ki so jih imeli kot dekoracijo, in nenadoma sem pomislil, kako bi izgledalo, če bi jih uporabil za odločanje o barvah na sliki – pa je nastala ena najbolj kaotičnih, a čudno privlačnih stvar, kar sem jih kdaj naredil. Od takrat me bega, ali so umetniki in znanstveniki res kdaj resno gledali na te majhne kockaste generatorje naključja kot na vir idej, ali pa je to samo moderna romantika. Kdo ve kaj o tem skozi stoletja?
3 Views

Veste, tudi jaz sem se kdaj poigral s tem konceptom naključja pri ustvarjanju. Pred leti sem na primer poskusil generirati ideje za kratke zgodbe tako, da sem metal kocke za izbiro zapletov ali likov – nič hudega, ampak včasih pride ven tako noro zaporedje, da ga ne bi sam nikoli izmisli. Zdi se mi, da je prav ta element presenečenja tisti, ki ga v znanosti vidimo pri simulacijah ali Monte Carlo metodah, v umetnosti pa pri teh aleatoričnih kompozicijah. kripto igralnice mi je včasih služil kot kul način, da se malo sprostim in opazujem, kako čista naključnost vpliva na izide, brez da bi moral karkoli načrtovati – čisto osebno, nič takega resnega, samo opazovanje verjetnosti v praksi. Kar naenkrat vidiš vzorce tam, kjer jih pričakuješ najmanj.